Европейският алианс за дигитална реклама (EDAA) и НСС стартират информационна кампания за онлайн поведенческата реклама

Европейският алианс за дигитална реклама (ЕDAA) и Националният съвет за саморегулация (НСС) стартират информационна кампани­я в България с цел  да дадат на интернет потребителите по-добър контрол над таргетираните  онлайн реклами

Рекламната общност в България даде старт на българската версия на пан-европейската кампания за онлайн поведенческата реклама, инициирана от Европейския алианс за дигитална реклама (EDAA). Целта на кампанията е потребителите да научат повече за онлайн  рекламата, базирана на потребителските интереси и поведение в интернет –  т.н. онлайн поведенческа реклама, (известна под английското съкращение  „ОВА“ – от Online Behavioural Advertising) и  как всеки сам може да направи активен избор дали да вижда този вид  реклами.

През следващите 6-8 седмици,  следете за онлайн рекламните банери на инициативата.  Очаква се тези, до  които ще стигне информацията по време на кампанията, да видят рекламните банери поне 5-6 пъти. Планирано е те да генерират почти 40  млн. импресии и  да достигнат до около 40 % от интернет потребителите в България.

Кампанията се подкерпя от Националния съвет за саморегулация (НСС), който обхваща над 200 представители от цялата рекламна екосистема.

Цялостната концепция, разработката и финансирането на пан-европейската кампания са дело на  Европейския алианс за дигитална реклама (EDAA). Дизайнът на банерите е изработен в партньорство с Beyond Advertising, подразделение на  Mediacom и включва 3 творчески концепции: „Зад завесите на онлайн рекламите“ , „Знакът за контрол“ и „Ти контролираш“ . Всеки един от трите варианта на банерите разкрива синия триъгълен знак, който от няколко години придружава онлайн поведенческите реклами в България и цяла Европа. 

Когато се кликне на рекламния банер, той отвежда в информационната страница на кампанията – http://www.youronlinechoices.com/bg/РЕКЛАМИТЕ-В-ИНТЕРНЕТ-И-ЗНАКЪТ-ЗА-КОНТР, която обяснява ролята на онлайн поведенческата реклама и как тя помага да се финансира съдържанието и услугите, от които потребителите се ползват в интернет. Сайтът също показва как всеки може да направи смислен избор и да контролира своите предпочитания за рекламите, които да вижда онлайн. На сайта са качени и две кратки видеа, които по най-достъпен начин обясняват що е то онлайн поведенческа реклама и как може потребителя да контролира дали да я вижда.

Освен това, страницата на кампанията осигурява  достъп до общия европейски сайт  YourOnlineChoices.com/bg/, който предоставя подробна информация за това как се събират данни за интересите на потребителите в интернет, как тези данни след това се използуват, за да им се предоставят интригуващи ги реклами и какъв избор имат потребителите по отношение на този вид реклами.

От създаването си през 2012 г.,  сайтът YourOnlineChoices.com  e привлякъл над 80 млн. посещения от различни европейски страни, а само през  2015 г. страницата регистрира средно месечно около 3 млн. уникални посетители.

Специално разработеният триъгълен знак, чрез който може да се упражни контрол върху достъпа на онлайн поведенческите реклами, е елемент от пан-европейския проект за саморегулация в  онлайн поведенческата реклама. Този проект е иницииран от Европейския алианс за дигитална реклама  (ЕDAA) и се подкрепя от Европейската комисия, IAB Europe, Европейския алианс за стандарти в рекламата (EASA), Европейската асоциация на комуникационните агенции (EACA) и много други организации, имащи отношение към рекламната индустрия.

Генералният директор на EDAA, г-н Оливър Грей  отбелязва, че „бъларската рекламна индустрия трябва да бъде поздравена за това, че разшири обхвата на своята системата за саморегулация, така че тя да обхване и онлайн поведенческата реклама. Ние в EDAA се радваме, че България е първата страна в Източна Европа, която реши за старта на своята  информационна кампания към българските потребителите да използва новите  рекламни банери „Зад завесите на онлайн рекламите“ , „Знакът за контрол“ и „Ти контролираш“.

Организацията, към която потребителите в България могат да се обръщат за информация и да подават жалби, свързани с онлайн поведенческата реклама е  Националният съвет за саморегулация.  НСС е член на Европейския алианс за стандарти в рекламата (EASA)  и прилага утвърдените препоръки за добри практики на алианса. През 2105 г. НСС прие специални Правила за онлайн поведенческа реклама и разглежда жалби, свързани с тях.  

От всички фирми, които са ангажирани в публикуването на този вид реклами в България, се очаква да прилагат правилата и,  което е важно –  да се включат в европейската програма за саморегулация на онлайн поведенческата реклама (виж

http://www.edaa.eu).

Рекламни банери на кампанията:

http://goo.gl/obbMTn