Националния съвет за саморегулация даде становището си по жалба на Община Бургас относно неморална реклама

Националния съвет за саморегулация даде становището си по жалба на Община Бургас относно неморална реклама

В становището си относно външната реклама на \“Агенция Фламинго\“ ЕООД, управляваща магазин за възрастни в град Бургас, Етичната комисия към НСС определя въздействието на търговската комуникация като отблъскващо, според общоприетите морални норми в България

Дата, София

В началото на тази година в Националният съвет за саморегулация е постъпила жалба от Община Бургас относно външна реклама на \“Агенция Фламинго\“ ЕООД. Оплакването в жалбата е свързано с поставени 6 броя рекламни стикера на витрината на секс шоп  с порнографско съдържание, които нарушават морала и благоприличието.

НСС определя въпросните рекламни стикери, съдържащи изображения на разголени женски и мъжки тела, като отблъскващи, според общоприетите морални норми в България. Съдържанието на рекламата е свободно достъпно за малолетни деца и подрастващи, затова НСС заключава, че подобни изображения и внушения показват „прекалена еротика” и са в разрез Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България.

НСС е отправила препоръка към \“Агенция Фламинго\“ ЕООД да коригира търговската комуникация в съответствие с Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България.

Въпреки че според \“Агенция Фламинго\“ рекламата представлява “нормално представяне на търговската дейност на търговския обект”, след консултация с Дирекция „Рекламна дейност” в гр. Бургас, фирмата своевременно е цензурирала рекламите си.

Всички заинтересовани страни са дали своите становища, а решенията на Етичната комисия, обосновките и текстовете от Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България, на които са базирани решенията могат да бъдат проследени тук: http://www.nss-bg.org/view_concl.php